Laster Hendelser
Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

I anledning årets Amandusfestival viser Lillehammer filmklubb i samarbeid med filmmagasinet på nett, Montages, tre filmtitler som på hvert sitt vis er fantastiske filmopplevelser som har satt sitt preg på moderne filmhistorie. Tredje, varme anbefaling ut er Steven Spielbergs Catch me if you can.

Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) har ikke bare arbeidet som lege, advokat, co-pilot og professor. Han har også klart å lure til seg 2,5 millioner dollar med falske sjekker – og alt dette som bare en 19 år gammel high school-elev! Når FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) kaster seg på saken, resulterer Catch Me If You Can i en ellevill runddans mellom to av Hollywoods største stjerner og mesterregissøren selv, Steven Spielberg.

Det eneste som er sprøere enn plottet til Catch Me If You Can, er det faktum at det er basert på en sann historie – faktisk på intet ringere enn selvbiografien til Frank W. Abagnale Jr. selv. Med sitt adrenalinpumpende portrett av den yngste personen på FBIs «Most wanted»-liste noensinne, fikk Spielberg – mannen bak hele åtte av filmhistoriens totalt 30 mest innbringende filmer – et friskt oppsving etter sin tidligere sci-fi-periode, bestående av noe mørkere og haltende filmer som A.I. (2001) og Minority Report (2002).

Med en sjarmerende så vel som sårbar DiCaprio i teten av en fengende katt- og mus-lek satt til det sene 60-tallet, vandrer Catch Me If You Can ut i et sjangerlandskap kombinert av krim, komedie, action og biografisk drama. Med på laget er blant andre skuespillerne Christopher Walken, Martin Sheen og Nathalie Baye – hvorav førstnevnte fikk BAFTA for beste mannlige birolle for sin rolletolkning av Abagnales far. Filmen mottok også Oscar-, Golden Globe- og Grammy-nominasjoner – særlig for sin tidsriktige originalmusikk som Spielbergs årelange samarbeidspartner, mesterkomponisten John Williams, stod bak.

Ved siden av den underholdende galskapen, skildrer også Catch Me If You Can et sårt far- og sønn-forhold, som mer overordnet vinker i retning tematikk som tilhørighet, aksept og det å bli sett. Med det spiller også Spielbergs verk på rørende strenger langs dets karismatiske reise ut i det ubegripelige – en seeropplevelse som får en til å undre over hva som egentlig er umulig i denne verdenen.

Kristine Tingvik Aas

OBS. Filmklubbmedlemmer og innehavere av festivalpass går gratis!