Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

I anledning årets Amandusfestival viser Lillehammer filmklubb i samarbeid med filmmagasinet på nett, Montages, tre filmtitler som på hvert sitt vis er fantastiske filmopplevelser som har satt sitt preg på moderne filmhistorie. Første, varme anbefaling ut er Gus Van Sants Paranoid Park.

Paranoid Park omhandler tenåringsskateren Alex (Gabe Nevins), hvis liv snus opp-ned idet han involveres i et utilsiktet drap på en sikkerhetsvakt. Filmen er basert på romanen med samme navn av Blake Nelson fra 2006, som indieregissør Gus Van Sant skal ha brukt bare to dager på å skrive første manusutkast til etter å ha lest. Filmadaptasjonen premierte i 2007 på filmfestivalen i Cannes, hvor den mottok festivalens 60 års jubileumspris i tillegg til en Palme d’Or-nominasjon.

I likhet med Van Sants tidligere gullpalmevinner, Elephant fra 2003, søkte regissøren også her ikke-profesjonelle skuespillere til de største rollene. Auditionene ble blant annet markedsført via MySpace, som åpen casting call for gutter og jenter i alderen 14-18 år. Hovedrolleinnhaver Gabe Nevins hadde ingen skuespillererfaring selv, og prøvespilte opprinnelig for en statistrolle som skater.

Paranoid Park er et nærgående mysteriedrama som hårfint balanserer det poetiske og ubehagelige. Med et dvelende tempo og følsomt foto, portretterer Van Sant her selve nyansen i det å være ungdom – for ikke å snakke om førstemøtet med kriminalitet, frykt og skyldfølelse mer konkret. Tro mot filmens autentisitet har Van Sant latt flere av skuespillerne skrive sine egne replikker, og fotograf Christopher Doyle har lekt seg med kameralinser typiske for skatevideoer.

Gus Van Sant har opp gjennom årene lagt bak seg en rekke kritikerroste spillefilmer, deriblant nevnte Elephant, Good Will Hunting (1997) og Milk (2008). Med Paranoid Park leverer han nok et tankevekkende samtidsdrama – i dette tilfellet et intimt, ømt og troverdig ungdomsportrett – som glir rett inn i beskrivelsen av regissøren som en av amerikansk films viktigste outsidere.

Kristine Tingvik Aas

OBS. Filmklubbmedlemmer og innehavere av festivalpass går gratis!