Velkommen til en filmaften i erotikkens navn, akkompagnert til tonene av pianomusikk.

Jane Campions gullpalmevinner Piano handler om enken Ada (Holly Hunter), som giftes bort på nytt til en velstående herremann (Sam Neil) på New Zealand. Ada har hele livet valgt å ikke snakke, men uttrykker seg gjennom pianospillet. Et trekantdrama oppstår etter at hun begynner med pianotimer med en lokal arbeider. Handlingen i filmen høres kanskje typisk ut, men filmens kvaliteter ligger først og fremst i atmosfæren og stemningene, samt et svært vakkert lydspor. ­Holly Hunter vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle og Anna Paquin, i rollen som Adas datter, fikk Oscar for beste kvinnelige birolle – i en alder av bare 10 år.

Haneke befester på sin side med ­­Piano­lærerinnnen sin posisjon som en av Europas mest utfordrende regissører. Erika (Isabelle Huppert) er en nærmest pietistisk pianolærerinne, som til tross for sin voksne alder bor sammen med sin mor, og blir behandlet som et barn. Men ting er i endring etter at en ung og kjekk student kommer inn i Erikas liv. Vårt møte med Erikas seksualitet er først sjokkerende, men også fascinerende, og det etter hvert brutale spillet mellom de to er både frydefullt og fryktelig å se på.

Begge filmene bruker pianoet som en katalysator for sex. Et felles motiv er også hender, som både har en svært naturlig plass i spillet på klaveret og i de forskjellige formene for sengeaktiviteter. I Piano blir skuespillernes fingre nesten fetisjert, mens motivet fremgår mer subtilt i Pianolærerinnen.

Sex er en like vanlig del av musikken som for filmen, men pianoet var kanskje ikke instrumentet du først tenkte på i den sammenhengen?