Årets filmprogram åpner med en av de største, og kan­skje mest populære science fiction-klassikerne i nyere tid.

Ridley Scotts Blade Runner var derimot ikke en umiddelbar klassiker – den ble tatt ganske labert imot etter premieren i 1982. Men da lyddesigneren Michael Arick ved en tilfeldighet snublet over en bortgjemt ­directors cut-versjon av filmen i 1989, ble den på ny satt opp, med en betydelig større begeistring. Regi­ssør Scott var derimot fremdeles ikke fornøyd, og det var ikke før i 2007 han endelig kunne lansere sin ultimate final cut av filmen.

Denne reisen som filmen har hatt har nok hatt mye å si for det nærmest mytologiske aspektet ved filmen, men man skal heller ikke kimse av Blade Runners utvilsomme kvaliteter. Ridley Scott er en visjonær regissør, og det dystopiske film noir-aktige uttrykket som filmen presenterer er et tydelig eksempel på hans

visuelle kløktighet. Lys, bilde og ikke minst produksjonsdesign skaper et film­univers som har blitt studert til briste­punktet i ­etterkant.

Tematikken er også spennende: sinn mot materie. Androiders sameksistens med mennesker har vært et spennende diskusjonstema i hele filmhistorien, og fortsetter den dag i dag å fasc­inere. ­Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep? fungerte som filmens grunnfortelling, og filmen tar det hele et steg videre.

Gå ikke glipp av Blade Runner på det store lerretet.