En poetisk reise gjennom russisk historie, og en filmteknisk prestasjon som mangler sidestykke.

Én visjonær regissør, én dags innspilling, et av verdens flotteste byggverk, én lang tagning, og et mannskap på fire og et halvt tusen mennesker. Dette er Russian Ark. Det var ikke smått med ambisjoner Aleksandr Sokurov hadde med sitt filmeksperiment i 2002. I en 99 minutters poetisk, drømmende tagning, reiser vi gjennom Vinterpalasset i St. Petersburg, hvor vi får oppleve deler av Russlands lange historie. Kunsten er brukt som hovedmotiv, men inn i mellom verkene dukker tablå etter tablå opp. Tusenvis av statister fyller rollene i det som må være en av de største logistiske utfordringene i moderne filmhistorie. Siden museet i Vinterpalasset måtte stenges til innspillingen, fikk filmteamet én dag på seg. Etter tre forsøk med tekniske problemer, satt den på den fjerde.

Sokurov er en av Russlands mest kjente filmskapere, men holder seg godt innenfor den avantgardistiske siden av filmen. Russian Ark står nok igjen som hans mest kjente og mest spektakulære verk, men han er også godt kjent for Mat i syn (1997), Alexandra (2007) og senest Faust (2011).

Russian Ark er en visuell filmreise, som på imponerende vis tar deg med inn i selve hjertet av Russland.