Catherine Breillats Romance er en erotisk diskusjon om kjønn og sex, og så fransk som bare franskmenn(kvinner) kan lage det.

Det er noe tiltrekkende ved å se tabubelagte, kontroversielle filmer, og særlig tiltrekkende for oss i filmklubber å vise dem. Catherine Breillats Romance stiller seg godt i den tradisjonen, men filmen er dog ikke provoserende for provokasjonens skyld. Den franske regissøren er regnet som en av de store feministiske provokatørene i den kontemporære filmindustrien, og Romance er en feministisk film som diskuterer de store spørsmålene om seksualitet og kjønn.

Filmen omhandler en kvinne med en ektemann som ikke ønsker å ha sex med henne. Hun må derfor finne sin tilfredsstillelse gjennom forskjellige affærer, som starter ganske normalt, men fortsetter mer ut i sadomasochistiske baner.

Da Romance skulle settes opp i Norge, fikk den oppmerksomhet for at den ikke ble forbudt her til lands, selv om den stred mot lovene om offentlig visning av pornografisk innhold – i motsetning til filmklubbfavoritten Sansenes Rike, som ble totalforbudt ved importering samme år.

Uansett kontroverser er Romance et solid filmstykke av en av våre fremste kvinnelige filmskapere, som har banet vei for hva som kan tillates å diskuteres på film.

Filmen vises tirsdag 18. mars kl. 23.00, med innledning av Eivind Nordengen.