Arne Skouen hadde i år blitt 100 år. Dette feires med tre kinovisninger på Lillehammer Kino, og fulldigitalisering av spillefilmene hans.

Arne Skouen regnes som en av de største norske filmskaperne gjennom tidene. Han er en av våre få auteurer; en regissør som valgte sine egne prosjekter og som i hovedsak skrev manusene sine selv. Han hadde en markant stemme, og laget spillefilmer i 20 år, hvor han tolket sitt syn på enkeltmennesket og samfunnet.

Skouen døde i 2003, men den 18. oktober i år ville han ha fylt 100 år.

Nasjonalbiblioteket og Norsk Filminstitutt setter fokus på regissøren denne høsten, ved å digitalisere og gi ut samtlige av filmene hans på DVD.

Cinematek-visninger i Lillehammer

I denne anledning setter mange av landets cinemateker opp Skouen-visninger, og tre torsdager på rad blir det filmvisning i Lillehammer.

24. oktober vises den oscar- og gullpalmenominerte krigsfilmen Ni Liv, som ved opptil flere anledninger har blitt kåret til tidenes beste norske film.

31. oktober vises Det brenner i natt, som er et psykologisk drama om en pyroman. Også denne konkurrerte om gullpalmen i Cannes.

7. november vises Kalde spor som også er en skildring fra krigen, men som i enda høyere grad tar for seg den indre kampen. Det er et drama om sjalusi, svik og soning.

Innledning til Ni Liv og Det brenner i natt holdes av filmstipendiat Johanne Kielland Servoll. Innleder til Kalde spor annonseres senere.

Merk at på grunn av disse spesialvisningene er to av våre visninger fra hovedprogrammet berørt: Cool Hand Luke og A Scanner Darkly flyttes til nattvisning tirsdagen før. Se kalenderen.

Nasjonalbibliotekets filmseminar

17. og 18. oktober arrangeres Nasjonalbibliotekets årlige filmseminar, og den 18. – som er Skouens fødselsdag, og den dagen han ville ha fylt 100 – vies hele seminaret til filmskaperen.

Les mer om arrangementet og påmelding her, (påmeldingsfrist 10. oktober).