Fredag 27. september spiller selveste Ugress musikk til stumfilmklassikeren Jeanne d’Arc her i Lillehammer. Arrangementet er en del av Norsk Studentfilmfestival.

Jepp, du leser riktig. Her får du sjansen til å se den legendariske elektronikaartisten Gisle Martens Meyer, aka Ugress, spille sin egenkomponerte filmmusikk til Carl Theodor Dreyers mesterverk fra 1928.

Jeanne d’Arc (1928)

Filmen forteller den tragiske historien om den kvinnen som blir stilt for retten etter at hun har deltatt som kriger og frihetsforkjemper under hundreårskrigen. Dette er fortellingen om en av verdenshistoriens viktigste martyrer. Den 30. mai 1431 ble hun brent på bålet i Rouen.

Filmen tar kun for seg rettsaken, og gjør det på en nøktern og, om uttrykket noen gang skal passe, rå måte. Her er det spart på alt av kulisser og sceneelementer, og vi sitter kun igjen med det forpinte ansiktet til Maria Falconetti, i det som må være en av filmhistoriens største og mest innflytelsesrike rolleprestasjoner.

Filmen ble i sin tid dårlig mottatt, noe som blant annet skyldes problemer med klippeprosessen. I den tid hvor film var farlige greier og lett antennelig, brant alle kopiene av den ferdige versjonen ned, og Dreyer måtte vende tilbake til klipperommet for å sette sammen en ny versjon, basert på andreopptakene til filmen. Filmen fikk så dårlige tilbakemeldinger at Dreyer gikk tilbake til klipperommet enda en gang, og satte sammen en versjon basert på tredjeopptakene. Andreversjonen var lenge ansett som tapt.

Det morsomme med situasjonen, særlig sett med norske øyne, var at etter en opprydning på Gaustad sykehus i Oslo tidlig på 1980-tallet, fant man tilfeldigvis en filmrull med den beryktede andreversjonen av Jeanne d’Arc. Og det er nettopp denne filmrullen som er brukt som utgangspunkt for alle nyere kopier av filmen.

Og selv om filmen ble dårlig mottatt i sin tid, er det nettopp denne versjonen som i nyere tid er ansett som et av filmhistoriens største mesterverk.

Joan-of-arc21

Ugress

Gisle Martens Meyer spiller sin egenkomponerte filmmusikk til filmen under visningen. Musikeren, med sitt band, ble i 2002 årets Urørt, med låten «Loungemeister». Året etter laget han musikken til Jeanne d’Arc, som han har spilt på forskjellige stumfilmkonserter i nå ti år. I tillegg til musikk til denne filmen, har han komponert musikk til den sovjetiske Aelita (1924), som også turneres med stumfilmmusikk. Bandet stod også bak den særegne og majestetiske musikken til Pushwagner (2011), og har til og med laget filmmusikk til en imaginær film, med albument Film Music Selected Cues 2002-2006 (2006).

Ugress pΠLandmark

Foto: Eivind Sanneset

Møt Meyer, hør musikken, og se filmen ved denne helt spesielle anledningen, fredag 27. september, kl. 23.00 på Kulturhuset Banken.

Vi satser på kjempestemning!

Vel møtt.

Se traileren til filmen og musikken her: