Torsdagsfilmen tilbake? Cinematekene gjør en spesialvisning av Jan Troells Dom over død mann.

Lillehammer Filmklubb oppfordrer alle i Lillehammer til å få med seg denne spesialvisningen. Her følger teksten som brukes i promoteringen av arrangementet:

Som kjent er Torsdagsfilmen- samarbeidet foreløpig nedlagt. Men cinematekene fortsetter samarbeidet i håp om bedre tider neste år. Vi har fått mulighet til å vise en film nå i september: Torsdag 5. september klokken 21.00 viser Lillehammer kino Jan Troells ferske film, Dom över död man.

Kort om filmen:

Dom+over+død+man

Jan Troell er sammen med Bergman, Vilgot Sjöman og Roy Andersson blant de viktigste europeiske regissørene i moderne tid. I filmen har Troell valgt å la Segerstedts kjente politiske rolle komme litt i bakgrunnen, og i stedet fokuserer han på det psykologiske dramaet og Segerstedts forhold til tre kvinner som sto ham nær: moren, konen og elskerinnen. Dom över död man er en stilistisk fullendt film, med strålende skuespillerprestasjoner fra blant andre Jesper Christensen (Segerstedt), Pernilla August (aviseier Forsmanns hustru og Segerstedts elskerinne) og Ulla Skoog (Segerstedts hustru). Jan Troells nye film om den svenske redaktøren Torgny Segersted, som bekjempet Hitler i skrift og tale, er sober og stilistisk fullendt. Jesper Christensen er Segersted og Pernilla August er aviseier Forsmanns hustru og Segersteds elskerinne. Det er særlig samspillet mellom dem som utgjør filmens kjerne. Filmen er digitalt opptatt i bredformat og presenteres i sort-hvit, en stil som er både uvanlig og krevende i dag. Troell står selvfølgelig selv bak kameraet, men deler arbeidet med sin mangeårige danske samarbeidspartner Mischa Gavrjusjov.

Les Eivind Nordengens kommentar om torsdagsfilmen.